De wereld verandert. Meer en meer mensen zijn geïnteresseerd in duurzaam wonen, wat kan worden gerealiseerd door te werken met aardwarmte.

Er zijn veel verschillende manieren waarop u uw huis kunt inrichten voor deze nieuwe trend: van het gebruik van houten of stenen vloeren als warmtebron tot zelfs het installeren van stralingswarmte tegels onder de vloerplanken!

In een wereld waar het klimaat snel verandert op een ongunstige manier, nemen veel mensen nu stappen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Een van die manieren is duurzaam bouwen en leven, wat een grote bijdrage kan leveren aan het voorkomen van verdere schade op zowel lokaal als internationaal niveau.

Duurzaam bouwen

De eerste stap om op een duurzame manier te bouwen is door materialen te gebruiken die geen negatieve invloed hebben op het milieu. Daarnaast is er ook nog dit concept van duurzaam leven waarbij we ons geld steken in dingen die op lange termijn besparende voordelen opleveren, maar ook altijd een milieuvriendelijk effect hebben!

Met de juiste opstelling kunt u duurzaam wonen in uw huis. Zonnepanelen zorgen ervoor dat op een natuurlijk verkregen energiebron (zonne-energie), meer stroom wordt opgewekt en er nog minder schadelijke stoffen in de natuur terecht komen! Dit betekent dat er geen CO2-uitstoot of andere nare dingen de ruimte in gaan zoals vroeger. Toen het voor de mens goedkoper maar moeilijker was om te leven met al die problemen door de klimaatverandering die we in de loop der tijd hebben gecreëerd.

Om het wat makkelijker te maken – aardwarmtebronnen werken ook geweldig, zolang ze maar efficiënt genoeg werken, dus ik raad aan om die ook te controleren, want wie wil er ’s nachts koude voeten?

Wat is bodemwarmte?

Bodemwarmte is een manier om op een duurzame manier te leven. Dit omdat het gebaseerd is op de grond en een milieuvriendelijk karakter heeft met hernieuwbare bronnen, wat betekent dat uw huis voldoende verwarmd of gekoeld kan worden zonder dat het u elke maand geld kost! Een andere naam voor deze vorm van energie? Geothermische verwarmings- en koelingsoplossingen

De beste optie zou wel eens kunnen teruggeven wat we nodig hebben: schone lucht en bescherming van de planeet tegen klimaatverandering veroorzaakt door koolstofemissies zoals die worden geproduceerd tijdens verbrandingsprocessen die in traditionele verwarmings-/koelsystemen worden gebruikt.

Er zijn twee bronnen van warmte in de wereld. Aardwarmte zit diep onder de grond, terwijl aardwarmte van onder oppervlakken dicht bij de kern van de aarde komt en overal om ons heen te vinden is als natuurlijke warmte voor onze huizen met zonne-energiesystemen die slechts 20% uitmaken.

Nederland maakt gebruik van een mix tussen deze soorten, wat het duurzamer maakt door gebruik te maken van wat ze beschikbaar hebben. Dus als je hier woont is de kans groot dat er een overvloed (in plaats van schaarste) aan warm water tevoorschijn komt als er gedoucht of gebaad moet worden!

Hoe werkt het?

Het onttrekken van warmte aan de bodem is een gecompliceerd proces. Om zoveel mogelijk energie uit deze natuurlijke hulpbron te halen, moet het nauwkeurig en zorgvuldig worden gedaan in elke stap. Eerst beslissen welk type energiesysteem u gaat gebruiken (een mono- of een doublet), dan de locatie en de vraag in overweging nemen voordat u beslissingen neemt over bronpompen die warm grondwater omhoog leiden. Dit door een wisselaar waar ze hun warmte kunnen overbrengen naar verschillende onderdelen binnen het netwerkontwerp van uw huis; uiteindelijk zorgen voor comfort rondom!

Nadat het grondwater is afgekoeld, wordt het onmiddellijk teruggepompt in dezelfde aquifer. Vervuiling is tijdens dit proces niet mogelijk omdat het een gesloten circuit is dat nooit in contact komt met stoffen of vervuilingsbronnen van buitenaf, zoals airconditioningunits bijvoorbeeld. Collectieve verwarming (wanneer meerdere warmtepompen worden gebruikt) kan u helpen energie en geld te besparen door bodemwarmte om te zetten in bruikbare thermische energie. Die vervolgens via ons uitgebreide netwerk rond uw huis wordt gedistribueerd, zodat we dat niet allemaal hoeven te doen!

Voordelen

Warmte uit de grond is duurzaam en milieuvriendelijk. Dit betekent dat het geen rol speelt in de CO2-uitstoot of vervuiling van ons milieu, waardoor investeren in aardwarmte een uiterst kosteneffectieve strategie is op lange termijn! Aardwarmte komt ook uit de natuur, waardoor deze onbeperkte bron voor altijd meer is

De output moet kort maar krachtig zijn.

Bodemwarmte is meer dan in staat om tientallen jaren warm water te leveren. Het heeft een minimale impact op bovengrondse activiteiten en neemt ook niet veel ruimte in, waardoor het een uitstekende keuze is als uw volgende energie-efficiënte verwarmingsoplossing!

Bodemwarmtepompen maken gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals grond die gewoonlijk wordt teruggewonnen van stortplaatsen of verlaten industrieterreinen, dus ze zijn ook milieuvriendelijk.

Nieuwbouw

Voor een nieuw gebouwd huis wordt alles vanaf het begin gedaan. Aangezien aardgas niet langer wordt gebruikt in nieuwe huizen, en lucht/waterpompen elektriciteit verbruiken; is het wijd open voor duurzame methodes zoals het winnen van warmte uit de grond, wat uiteindelijk een van uw beste investeringen op lange termijn zou kunnen zijn

Motto: Vooruit plannen kan u geld besparen!

Kies voor duurzaam

Voor degenen die willen besparen op hun verwarmingskosten, is het gebruik van aardwarmte een geweldige optie. Er is echter meer dan dat alleen – u moet nagaan wat voor soort bodemgesteldheid er in uw omgeving is en dan beslissen of het voor u zinvol zou zijn om de ene methode te gebruiken boven de andere!

Wilt u een investering doen in aardwarmte? Dan zijn er verschillende bedrijven die daarvoor kunnen zorgen. Bij het kiezen van het meest geschikte bedrijf, moet men kijken naar hun goedkoopste aanbieding en helpen de vervuiling op aarde tegen te gaan!