Het academiejaar staat op het punt te beginnen en hopelijk heb je nu al een goedkope studentenkamer gevonden. Zal je accommodatie perfect zijn? Zorg dan dat ze up-to-code zijn met deze 5 huurtips van Domein-Wonen!

Overnamekosten

De vorige bewoner van uw kamer kan u gevraagd hebben een overnameprijs te betalen. Dit is een bedrag voor gordijnen of vloerbedekking, en het moet duidelijk zijn dat dit nooit kan gaan om permanente zaken zoals badkuipen–het is alleen bedoeld als tijdelijk decor! Als de kosten redelijk lijken (en als ze bereid zijn), vraag dan gerust wat er bij het inrichten van de ruimte komt kijken zodat je later bij het verhuizen niet voor verrassingen komt te staan… maar denk eraan: soms zijn de prijzen voor dit soort dingen verrassend hoog omdat iemand van begin tot eind absolute perfectie wil!

Sleutelgeld

In sommige gevallen kunnen particuliere verhuurders en kamerverhuurders om “sleutelgeld” vragen. Dit is omdat zij er zeker van willen zijn dat u de woning huurt. Het betekent echter meestal dat als sleutelgeld moet worden betaald, de huurders in een later stadium ontvangstbewijzen nodig hebben als bewijs voor de rechtbank bij het terugvorderen van hun verschuldigde fondsen; anders kunnen er mogelijk juridische complicaties ontstaan waardoor zij niet volledig worden terugbetaald!

Borg

Verhuurders in sommige landen vragen een borg, maar het is niet toegestaan om meer dan een maand van de kale huur. Dit betekent dat als je je volledige borg terug wilt, zorg er dan voor dat de kamer schoon en schadevrij is als we terugkomen!

Huurprijs

Als u op zoek bent naar een appartement in Nederland, wees dan voorbereid op hevige concurrentie. Elk jaar publiceert de Nederlandse Woonbond een boekje getiteld ‘op kamers’ waarin wordt uitgelegd hoe zij de huurprijzen reguleren volgens een puntensysteem. Als uw huidige overeenkomst niet in de buurt ligt van wat wettelijk is toegestaan, dan is het misschien tijd om dat extra geld terug te vorderen van uw huisbaas!

Huursubsidie

Huursubsidies worden door gemeenten alleen onder bepaalde voorwaarden geaccepteerd en zijn alleen van toepassing op zelfstandige woningen. Aangezien het beleid inzake huursubsidie complex is, verwijzen wij u door naar een gedetailleerde brochure die u online kunt bestellen op de website van uw lokale belastingdienst!