De vergrijzing van de bevolking is een groeiende tendens in de samenleving. Het aantal ouderen neemt al tientallen jaren toe, en dit betreft 75% van de mensen tussen 85 en 89 jaar; 60% woont nog zelfstandig na het bereiken van de leeftijd van 90 jaar, terwijl slechts 14% destijds door instellingen werd verzorgd – minder dan een vijfde!

Het aantal ouderen dat niet meer zelfstandig woont, neemt af. Dat is een goede zaak, want het betekent dat de samenleving en de overheid er alles aan willen doen om degenen die dat willen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, zonder zorg of hulp van anderen nodig te hebben!

Het is een win-win situatie wanneer je in je eigen huis kunt blijven.

Gestimuleerd door de overheid

Ik vind het interessant dat de overheid alles in het werk stelt om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Daarnaast is er ook veel gestimuleerd op het gebied van wonen! Elk jaar moeten er 44000 nieuwe woningen gebouwd worden speciaal voor senioren, wat laat zien hoeveel ze geven om onze toekomstige generaties.

We kunnen niet blijven stilstaan bij wat er had kunnen gebeuren als de dingen anders waren geweest, maar we moeten nu uitstappen en actie ondernemen nu deze kansen nog bestaan.

Tips

Wonen in je eigen huis is een belangrijke levensgebeurtenis. Om zo lang en gezond mogelijk te kunnen leven, is het belangrijk dat de nodige aanpassingen worden gedaan voordat u nieuwe voorzieningen zoals trapliften of zitbaden installeert! Het verbreden van deuren kan bijvoorbeeld meer natuurlijk licht in onze huizen toelaten waardoor we ons de hele dag comfortabel blijven voelen. Terwijl het monteren van beugels op toiletbrillen helpt om ongelukken door uitglijden te verminderen door ze grip te geven als ze nat zijn; het installeren van grijpstangen maakt douchen ook veel gemakkelijker. Het maakt niet uit hoe oud we worden (of als er een handicap is)!

Nieuwe woning

Een van de belangrijkste beslissingen die je in je leven neemt is waar je gaat wonen. Als het tijd is voor verandering, overweeg dan uw huidige huis te verkopen en te verhuizen naar een appartement met betere opslag of zelfs gewoon downsize! Maar als het kopen van een woning te veel werk lijkt, kijk dan eens naar huurwoningen. Die zijn vaak gemakkelijker voor beide partijen: De huurder krijgt zijn eigen ruimte zonder verantwoordelijk te zijn voor het onderhoud ervan, terwijl kopers meer waar voor hun geld krijgen door overal te wonen waar ze maar willen binnen redelijke grenzen (met enkele uitzonderingen).

Omgeving

Wanneer u verhuist naar een nieuwe woning, is het belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. U wilt uw omgeving in orde hebben, zodat u zoveel mogelijk van het leven kunt genieten! Iets wat bijvoorbeeld kan helpen bij dit gevoel van welkom zijn bij het binnenkomen van de deur is het toevoegen van enkele planten of bloemen binnen. Zelfs als ze er slechts tijdelijk worden neergezet terwijl u ze verzorgt totdat hun wortels sterk genoeg groeien waarop ze dan minder elke dag water hoeven te geven. Het duurt niet lang voordat deze eenvoudige toevoegingen schoonheid uit een anders saaie ruimte halen; probeer wel eerst buiten te kijken want misschien hebben we hier alleen maar oude bomen zonder veel bladeren meer die boven onze hoofden hangen (en wie heeft daar tijd voor?)

Mantelzorg

De overheid richt zich hier steeds meer op, in de hoop dat we via een netwerk zoveel mogelijk onze eigen zorg kunnen regelen. Familieleden, buren of vrienden bieden allemaal informele hulp in tijden van nood – het is belangrijk om hen te laten doen wat ze willen!

Voorzieningen

Wat voor soort diensten zijn er voor ouderen in deze gemeente? Er is een vereniging met sociale initiatieven en voorzieningen waar u (tegen betaling) gebruik kunt maken van allerlei zaken. Sportgroepen, boodschappenservice; maaltijdplanning – niet alleen koken maar ook maaltijden aan huis bezorgen! Plus geheugentraining op één locatie – het gemeentehuis heeft meer informatie over deze verenigingen of we kunnen ze ook altijd gaan bezoeken als dat nodig is.

Wet maatschappelijke ondersteuning

De WMO biedt mogelijkheden voor ondersteuning en hulp. Het hangt vaak af van de persoonlijke situatie, maar via uw gemeente zijn er veel mogelijkheden om te helpen met huishoudelijke hulp of zelfs dagopvang! Dit hangt allemaal af van wat legaal is in elk land, dus zorg ervoor dat u eerst onderzoek doet voordat u beslissingen neemt die niet alleen gevolgen kunnen hebben voor uzelf, maar ook voor de mensen om u heen.

Thuiszorg

Hulp nodig bij het douchen? Wassen, aankleden… het is mogelijk om thuiszorg te regelen in overleg met de huisarts. Het wordt nog vergoed door de zorgverzekeraar ook!

De nieuwste technieken in huis

De nieuwste technieken in huis zijn meer dan alleen persoonlijke alarmen. Ze zijn ook goed voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en eHealth, en daarom kunnen slimme apparaten alles beter maken! Er is geen reden om babbeltrucs een kans te geven als er ook handige videogesprekken of deurbewakingssystemen beschikbaar zijn.

Handige hulpmiddelen

Hoe zou u het vinden om uw huishoudelijk werk en boodschappen te blijven doen zonder de hulp van een ander mens? Nou, nu is uw kans met deze rollators. Stel u voor dat u niet naar buiten kunt omdat al dat gewicht te veel is voor één persoon! Het beste deel over hen zijn hoeveel verschillende ontwerpen er zijn zodat kunnen zij in om het even welke milieu goed passen-hetzij binnen of uit zijn. Misschien wilt u iets comfortabelers; als dit goed klinkt, kunt u overwegen om een scootmobiel aan te schaffen, omdat deze opgevouwen genoeg opbergruimte bieden, in tegenstelling tot rolstoelen die overal in kasten veel ruimte innemen.

Het is mogelijk!

Stel je eens voor hoe het zou zijn om voltijds in je eigen huis te wonen, met vrienden en familie in de buurt. Je zou oud kunnen worden in de wetenschap dat de mensen die het meest om je geven maar een uur rijden met de auto of trein van je vandaan zijn! Thuis wonen heeft vele voordelen: je op je gemak voelen waar je ook bent; toegang hebben tot je favoriete eten, ongeacht hoe oud (of jong) je je op een bepaalde dag voelt; je gemakkelijk kunnen verplaatsen zonder hulp van iemand anders nodig te hebben… de lijst is eindeloos, want er is hier iets speciaals dat op iedereen wacht